Hommat ja joulu pakettiin!

rallinrustaalut

Minun maaseudun kokemusasiantuntijuuden, erityissellaisen, aika alkaa olla ohi. Maaseutuparlamentti Kurikassa oli huima kokemus. Vaikka se virtuaalisesti järjestettiin, pääsin paikan päälle ihmettelemään touhua. Kurikan kampukseen oli rakennettu kokonainen televisiostudio. Siinä sitä oli teuvalaiselle videoharrastajalle ihmettelemistä. Ohjelma oli laadukasta ja aiheet tärkeitä. Toivottavasti asiat etenevät, eivätkä jää vain puheen, jorinan ja horinan tasolle.

Minusta meillä maalaisilla on nyt isot avaimet kädessä kun nykyistä Euroopan taloutta ja lakeja muutetaan ilmastomyönteisiksi. Suomalainen maaseutu on jotakin, mitä ei voi viedä eikä tuoda, sen arvo pitää ymmärtää. Tänne voi olla tulevaisuudessa tunkua. Toivottavasti onkin, jo nyt työvoimapula jyllää omassa kotipitäjässäkin. Töitä olisi tarjolla heti, vaan ei ole tekijöitä. Nuoret muuttavat pois. Valtion masinoima asumistuki auttaa nuoria muuttamaan kaupunkeihin, vaikka heillä ei olisi siihen oikeasti varaa. Asumistuki siirtyy vuokrien kautta asuntosijoittajien kukkaroihin, jotka voivat ostaa yhä uusia asuntoja, koska tulijoita kaupunkeihin on, valtion maksaessa suuren osan asumiskuluista. Aivan älytön systeemi. Tuo valtion tukema kaupunkiin muuttamisavustusautomaatti on valtava haaste maaseudun elävänä pidon kannalta.

Toinen iso lapsus on toisen asteen koulutuksen keskittäminen maakuntien keskuksiin. Ennen opetusta sait omasta tai naapurikunnasta. Nyt kun opiskelet asumistuen voimalla kasvukeskuksessa on sieltä iso kynnys tulla takaisin kotipaikkakunnalle. Syntymäkunnassa olisi töitä, mutta maakuntakeskuksessa on valtion tukema halpa asuminen ja kahviloihin riittävä työttömyysturva.

Maaseudulla asumisen kaksi parasta asiaa 

Joulun aikaan pitää antaa lahjoja ja minäkin päätin antaa yhden. Tässä seuraavaksi pieni vinkki pariskunnille, jotka vielä ihmettelevät muuttaisivatko maalle vai jatkavatko betonikolossa eloa asfalttiviidakossa. Olen jo aiemmin laskenut, kuinka maalle muuttaessa saat kaupunkikolmion hinnalla maalämmöllä lämpiävän omakotitalon, Teslan, lomamatkojen päästöt kompensoivan metsän ja jää vielä 50 tuhatta käyttörahaa.

Jouluvihjeenä kerron, että jos myyt oman kolosi kaupungissa ja saat siitä n. 350 000 euroa. Mitä minä tekisin? Sijoittaisin rahat tietenkin asumiseen. Ostaisin sen maalämmöllä lämpiävän omakotitalon maalta. Sen lisäksi ostaisin vaikkapa Espanjasta Alicantesta kahden makuuhuoneen osakkeen ja rahaa jäisi vielä lomaviikko-osakkeen ostoon Lapista, vaikkapa Leviltä. Joulupyhien aikaan voi tuumailla olisiko elämä jotenkin laaja-alaisempaa, elämyksiä tuottavampaa, vapaampaa ja henkisesti rikkaampaa. Maaseudulla asumisen kaksi parasta asiaa on se että sieltä pääsee aina pois ja sinne pääsee aina takaisin. Mikäs sen mukavampaa kuin mennä marrasharmaan aikana omaan asuntoon Alicantessa jossa metropolialueella asuu yli 700 tuhatta ihmistä. On lämpöä, hulinaa ja meininkiä! Hiihtokaudella voi käydä mökillä Lapissa. Parissa viikossa ehtii lasketella ja saa mukavat hiihtokilometrit alle kun harrastusta jatkaa kotipaikallaan. Toinen vaihtoehto on maksaa yhtä kaupunkilaiskoloa Haagassa. Suomessa saat onneksi valita!

-Simo Ralli

Kuuntele Simo Rallin kolumni ääneen luettuna

Voit kuunnella kolumnin ääneen luettuna Maa puhuu -podcastista: