Hyvä elämä: jaksamista liikunnasta kaiken ikäisille

Aarre Asiala Krop

Maaseutupaikkakuntien veto- ja pitovoiman kehittämiseen tarvitaan nokkelia ideoita ja uusia avauksia hyvässä yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa. Kurikassa on oivallettu, kuinka edesauttaa ikäihmisen hyvinvointia ja toimintakykyä. Toteutus on tehty ikäystävällisesti riittävä tuki ja ohjaus varmistaen.

Kurikan kaupunki tarjoaa ikäihmisille liikuntapalvelusetelin, jolla tuotetaan ohjattua ja tavoitteellista voimaharjoittelua. Ohjattu voimaharjoittelu tehdään esimerkiksi kuntosalilla joko yksin tai ryhmässä. Kaupunki seuraa voimaharjoittelun vaikuttavuutta lyhyen fyysisen suorituskyvyn mittaristolla (SPPB) sekä Toimiva-testistöön sisältyvällä VAS-testillä. Ajatus liikuntapalvelusetelistä osoittautui menestykseksi niin käyttäjien, liikuntapalveluyritysten kuin kaupungin mielestä.

– Pohdin, kuinka saisimme iäkkäämmät pysymään paremmassa kunnossa ja miten heitä voisi motivoida liikkumaan. Personal trainer -palvelut maksavat ja iäkkäämmät eivät ehkä ole tottuneet käymään kuntosalilla. Ratkaisuksi muodostui palveluseteli, jolla 65-vuotiaat tai sitä vanhemmat voivat osallistua ohjattuun voimaharjoitteluun. Palvelusetelillä voi ostaa palveluja yrittäjiltä, jotka ovat vapaita luomaan omia palvelutuotteitaan, kuvailee palvelun ideoinut Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa.

Yhden palvelusetelin arvo on 10 euroa ja hakijalle voidaan myöntää kaksi kertaa vuodessa 40 palveluseteliä, eli korkeintaan 80 vuodessa.

– Kaksi kertaa viikossa tehty tavoitteellinen voimaharjoittelu auttaa pysymään kunnossa ja ainakin alkuun pitää olla mukana ohjaus. Mukaan tuleville palveluntuottajille asetettiin laatukriteerit.

Harjoittelemalla henkistäkin hyvinvointia ja yhteenkuuluvuutta

Palvelussa on tällä hetkellä mukana neljä liikuntapalveluja tarjoavaa yritystä: Kuntokeskus Kroppani, Fysios Kurikka, Liikunnanohjauspalvelut Minna Siniketo sekä Movement Jalasjärvi. Kurikkalainen Aarre Asiala on aktiivinen liikuntapalvelusetelin käyttäjä. Yli 80-vuotias entinen liikunnanopettaja on toki aina ollut kova liikkumaan, mutta kaupungin tarjoamalla liikuntapalvelusetelillä hän näkee olevan muitakin positiivisia vaikutuksia.

– Meille oli jo ennen palveluseteliä muodostunut yhteinen treeniryhmä Kroppani-salille. Kuntosalitoimintamme ryhmänä alkoi jo joitakin vuosia sitten: tällöin vanhin osallistuja oli 79, nyt hän on 95 ja vielä mukana. Ryhmässä on noin 38 nimeä. Liikuntaseteli on meille tosi arvokas palvelu ja olemme ottaneet sen kiitollisena vastaan. Vaikka fyysinen harjoittelu on tärkeää, niin monelle on todella merkityksellistä, kun saa tavata kavereita. Kuntoilimme jopa koronan aikana erikoisjärjestelyin, joukot halusivat, kertoo Aarre.

– Kroppani-salilla on älylaitteet, joissa oman voimatason saa säädettyä. Minulla itselläni on sellainen älyläpyskä, jonka laite tunnistaa ja ilmoittaa ”Tervetuloa, Arska!”, Aarre kertoo.

Kyseessä on Kuntokeskus Kroppanin tiloissa olevat HUR SmartTouch -älykuntosalijärjestelmä, johon yrittäjä investoi liikuntapalvelusetelin innoittamana.

– Me lähdettiin tähän innokkaasti mukaan, tämähän on aivan mainio juttu. Palkkasimme palvelusetelin ansiosta lisää henkilökuntaakin. Monet kaupungit ja kunnat tuottavat vastaavaa palvelua itse, mikä saattaa olla hieman hintavampi tapa tuottaa. On hienoa, että tämä on toteutettu yhdessä yritysten kanssa. Setelijärjestelmähän on siitä hyvä, että me saamme korvauksen käytetyistä kerroista ja samoin kaupungille tulee kustannus vain käytön mukaan, kertoo Kroppani Oy:n yrittäjä Pasi Haapoja.

Parannusta lihasvoimassa ja tasapainossa

Myös Fysios Kurikassa on huomattu, että ryhmien tarjoama sosiaalinen kanssakäyminen on tärkeää osallistujille. Yritys toteuttaa palvelua pienryhmätoimintana, mikä sopii erinomaisesti osaksi fysioterapiayrityksen palvelutarjontaa.

– Palvelusetelin käyttäjät osallistuvat pienryhmissä toteutettaviin liikuntaryhmiin kahdesti viikossa. Ryhmiä ohjaavat fysioterapeutit. Toimitilan koko ja resurssit huomioon ottaen olemme saaneet meille sopivan määrän palvelusetelin käyttäjiä. Osallistujat ovat olleet todella tyytyväisiä tähän kaupungin tarjoamaan mahdollisuuteen toteuttaa tavoitteellista lihasvoimaharjoittelua, kertoo Fysios Kurikassa työskentelevä fysioterapeutti Jenni Leppä.

Hyviä tuloksia on jo saatu aikaan.

– Säännöllisesti tehdyt toimintakykytestit osoittavat, että harjoittelu on ollut hyödyllistä: osallistujien lihasvoima ja tasapaino ovat parantuneet. Meille on ollut luontevaa auttaa ryhmiin osallistujia myös heidän tuki- ja liikuntaelinvaivojensa kanssa. He käyttävätkin aktiivisesti mahdollisuutta kysyä mieltä askarruttavista vaivoista terapeuteilta, ja heidän on helppo tarvittaessa käyttää yrityksemme fysioterapiapalveluita, hän jatkaa.

Myös jalasjärveläisen Movement Jalasjärven asiakkailta on tullut positiivista, jopa ylistävää palautetta liikuntapalvelusetelistä.

– Moni on kokenut merkittäviä hyötyjä omassa toimintakyvyssä harjoittelun myötä. Voimatasoissa tämä näkyy sekä harjoittelussa että arjen askareissa. Kevättyöt sujuvat helpommin ja hiihtoladulla suksi liikkuu rivakammin, toteaa Movement Jalasjärven toinen yrittäjä Jukka Rajala.

Ikääntyvästä väestöstä huolehdittava yhdessä

Jukka Rajala kehuu yhteistyötä Kurikan kaupungin kanssa ja toteaa yhteistyön hyödyttäneen molempia osapuolia.

– Tämä on erittäin tärkeää, kun mietitään lähivuosien alati kasvavaa tarvetta pitää ennakoivasti huolta ikääntyvästä väestöstä. Kunnallisten tarpeiden ja yksityisen sektorin ammattitaito tulisi pystyä linkittämään toisiinsa, hän sanoo.

Movement Jalasjärven perustajakaksikko Hanna Härkönen ja syntyjään jalasjärveläinen Jukka Rajala muuttivat Jalasjärvelle reilu kolme vuotta sitten pääkaupunkiseudulta. Jukka ja Hanna ovat kehittäneet Senior Movement -harjoittelukonseptin juuri palveluseteliyhteistyötä varten.

– Harjoittelu on suunniteltu siten, että se tarjoaa sopivan tasoista rasitusta kaikkien fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Kurikan tarjoaman palvelusetelin mukaisesti harjoittelu painottuu tavoitteelliseen voimaharjoitteluun, mutta sen lisäksi erityisesti kehonhallintaan ja ketteryyteen on panostettu paljon, hän kertoo.

Senior-oppilaita Movement Jalasjärvellä on toista sataa. Yrittäjä toivoo, että palvelusetelimallia saadaan laajentumaan Kurikan lisäksi kaikkialle Suomeen.

– Kurikan liikuntapalveluseteli on yksi parhaimmista hankkeista, johon olen koskaan törmännyt. Juuri ennaltaehkäisevään työhön tulee jatkossa panostaa, sillä se ei pelkästään säästä huomattavia summia rahaa ja resursseja terveydenhuollossa, se myös lisää merkittävästi yksilön elämänlaatua. Fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti, Jukka lisää.

Teksti ja kuva: Susanna Korkiatupa