Kuuluuko? – laajakaistapolitiikka ja maaseudun arki -keskustelu 18.1. klo 13. –15.30 kunta.tv -kanavalla

– Kuuluuko? Tämä taitaa olla yksi viime vuoden useimmin toistetuista kysymyksistä. Kun noin 1,2 miljoona työntekijää siirtyi etätyöhön, vähensi se liikkumisen tarvetta mutta lisäsi tarvetta liikuttaa tietoa verkkojen välityksellä – niin vakituisilta kuin vapaa-ajan asunnoilta.

Aika: 18.1. klo 13.00-15.30.

Kanavalla Kunta.tv.

Toimivat tietoliikenneverkot vaikuttavat paitsi paikasta riippumattoman työnteon mahdollisuuteen myös muuhun arjen sujuvuuteen sekä paikkojen elinvoimaan. Riittääkö nykyinen laajakaistapolitiikka vastaamaan tarpeisiimme maaseuduilla nyt ja kymmenen vuoden päästä?

Tervetuloa mukaan kuuntelemaan ja osallistumaan rakentavaan keskusteluun digiyhteiskunnan perusasiasta: kattavan ja toimivan tietoliikenneverkon tilasta ja merkityksestä maaseuduilla.

Keskustelussa hyödynnetään Erätauko-menetelmää ja se on jaettu kahteen osaan.

Ensimmäisessä osassa kysytään miltä laajakaistapolitiikka näyttäytyy Suomen maaseutujen arjessa ja mikä on riittävä tietoliikenneyhteys, jotta hyvä elämä toteutuisi maaseutualueella digiyhteiskunnassa nyt ja kymmenen vuoden päästä?

Toisessa osassa pohditaan, löytyykö yhteinen tahtotila huippunopean ja kattavan laajakaistan rakentamiseksi Suomessa? Mitä keinoja ja välineitä on olemassa – entä kenen on vastuu?

Keskustelu alustuksessa kuullaan, mitä huippunopea laajakaistaverkko tuo tullessaan kunnille maaseutualueella ja mikä on tämänhetkinen tilanne maaseutunäkökulmasta.

Keskustelun fasilitaattorina toimii Laura Arikka Erätauko-säätiöstä ja alustajana toimii Olli Lehtonen Luonnonvarakeskuksesta / Itä-Suomen yliopistosta.

Ohjelma

13.00. Tervetuloa mukaan! -toivottaa maaseutuylitarkastaja Antonia Husberg, maa- ja metsätalousministeriöstä

13.05. Huippunopeat tietoliikenneyhteydet Suomessa: miten ne vaikuttavat paikallisesti ja alueellisesti? Erikoistutkija Olli Lehtonen Luonnonvarakeskuksesta.

13.20. Nuorten terveisiä e-Sportsin parista (insertti).

13.25. Keskustelun pelisäännöt, keskustelun fasilitaattori Laura Arikka, Erätauko-säätiöstä

13.30. Keskustelua

Miltä laajakaistapolitiikka näyttäytyy Suomen maaseutujen arjessa? Mikä on riittävä tietoliikenneyhteys, jotta hyvä elämä toteutuisi maaseutualueella digiyhteiskunnassa nyt ja kymmenen vuoden päästä?

Mukana keskustelemassa Aatu Samppala Suomen seutuverkot ry:stä, Paula Karppinen Kainuun maakuntaliitosta, Seppo Alatörmänen Leader-Tunturi-Lappi ry:stä ja Sandra Bergqvist saaristoasiain neuvottelukunnasta ja ruotsinkielisestä eduskuntaryhmästä (rkp).

14.20. Huippunopean laajakaistan saatavuus maaseutualueilla, Traficom (insertti)

14.25. Keskustelua

Löytyykö yhteinen tahtotila huippunopean ja kattavan laajakaistan rakentamiseksi Suomessa? Mitä keinoja ja välineitä on olemassa – entä kenen on vastuu?

Mukana keskustelemassa Aino Koskinen liikenne- ja viestintäministeriöstä, Jarmo Matilainen Finnet-liitosta, Tommi Linna Ciniasta, Marianne Selkäinaho maa- ja metsätalousministeriö ja Harri Ahlgren työ- ja elinkeinoministeriöstä.

15.20 Keskustelujen keskeisimmät oivallukset, yhteenveto Laura Arikka

15.30 Kiitos, lähetys päättyy

Lähetys järjestetään kansallisen maaseutupolitiikan, laajakaistainfon ja maaseudun- INFRA-verkoston yhteistyönä.

Lähetys on myös osa valtakunnallista Maaseutuparlamentti 2021 –tapahtumaa.

Mitä kokemuksia sinulla on laajakaistan toimivuudesta ja sen tarpeesta maaseutualueella? Voit osallistua keskusteluun kunta.tv:n chatin kautta sekä somessa aihetunnuksella #maapuhuu #ideafestivaali #laajakaista.