”Rallin rustaalut” rikastuttavat Maaseutuparlamentti -keskusteluja

Simo Rallina tunnettu Kari Komsi tuo etelä-pohjanmaalaista persoonallisuutta Maaseutuparlamentti 2021 -keskustelunavauksiin. Elonkerjuu –orkesterin kitaristina ja kirjailijana tunnettu Kari on myös maanviljelijä ja ympäristöystävällisen maaseutuelämän kokemusasiantuntija vailla vertaa.

Ympäristöystävällisen elämäntavan liittää vahvasti maaseutuun 52 prosenttia kansalaisista. Toisaalta 60 prosenttia näkee, että maaseudulla elämisen ympäristöystävällisyyttä pitäisi parantaa. Maaseutuparlamentti 2021 -tapahtuman yksi läpileikkaava teema on kestävä kehitys, joka liittyy muun muassa asumiseen ja elämiseen, teemaan, johon Kari tulee tarttumaan ”Rallin rustaalut” –kolumnissaan.

–Maalla-asuminen voi olla idylliä ja luksusta ympäristöystävällisesti. Mistään ei tarvitse jäädä paitsi, Kari toteaa.

Ekologisen asumisen mahdollistaminen on nousussa maaseudun kehittämiskohteena. Ajankohtainen kysymys on myös alueiden mahdollisuuksien tasa-arvo. Kansalaiset haluavat alueita kohdeltavan tasapuolisesti, mutta se koetaan myös suureksi puutteeksi. Vain 14 prosenttia kansalaisista näkee, että ilmastonmuutokseen liittyvät toimenpiteet kohtelevat maaseutua reilusti. Käytännön päätöksissä ratkaisuja haetaan laajasti keskittämisestä, jota kansalaiset eivät halua.

– Olen vuosia kirjoittanut ja puhunut siitä, ettei kaikkea pidä keskittää ja tasapäistää. On kestämätöntä puhua Suomessa kaupungistumisen megatrendistä, kun suurin osa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa järven rannalla, Kari toteaa

Kari toivoisi, että puhuttaisiin enemmän siitä, että nykyaikana netti ja hyvät yhteydet pitävät ihmisiä töissä ja maailman syrjässä kiinni, vaikka asuisikin luonnon keskellä ja kaukana keskuksista.

– Olen elämäni maalla asunut ja kokenut etten ole jäänyt mistään paitsi. Olen etuoikeutettu, kun olen saanut täällä lakeudella toimia ja yrittää. On hienoa, jos saan tätä kokemuksen ääntä kuuluviin ja vaikkapa vain yhden ihmisen tuumaamaan, että tosiaankin, ehkä sitä voisi muuttaa betonista luontoon, vastaa Kari kysymykseen siitä, mikä sai hänet lähtemään mukaan tapahtuman erityislähettilääksi.

Rallin rustaalut –kolumni julkaistaan kerran kuussa Maaseutuparlamentin blogissa aina tapahtumaan saakka. Lue ensimmäinen Rallin Rustaalut kolumni ” Maa opettaa!”.

Kari Komsi toimii vuoden 2021 Maaseutuparlamentin erityislähettiläänä Inari Fernándezin rinnalla.

Faktalähde: Maaseutubarometri 2020 –tutkimus.